HÉTMÉRFÖLDES

iskola előkészítő foglalkozás nagycsoportosoknak

A hallgatott mesék a belső képek kialakulásának elengedhetetlen láncszemei. A belső képek pedig a szövegértés alapját jelentik. Ezért is választottam a mesét a fejlesztés központi elemének.

A mesék, a versek és a játékok alkalmazásával fejlesztem, illetve mélyítem el az iskolakezdés nélkülözhetetlen elemeit: a testsémát, térorientációt, koncentrációs képességet, a finommorotikát, az artikulációt, a ritmusérzéket és a sorba rendezést.

Az iskolaérett gyermekeknek több esélye van a kudarcmentes, élményt nyújtó, örömteli iskolai évekre, mint éretlen társainak. Az iskolai évek komoly változást jelentenek a gyerekek és a családok életében is. Akár elismerjük, akár nem, a gyermek egy új, felelősségteljesebb szakaszába lép életének. Nem mindegy, milyen felkészültséggel vág neki. És itt nem arra gondolok tud-e olvasni, vagy ismeri-e a betűket. Komoly fizikai, alkalmazkodási, figyelmi és gondolkodási kihívások elé néz, s mindeközben teljesítenie kell, tovább fejlődnie.

Nem mindegy, hogy milyen felkészültséggel indul el ezen az úton. Elindul, az biztosra vehető.

A gyerekek fejlődése egy belső folyamat. A fejlesztés során a mesék, a játékok segítségével alakulnak a gyerekek. A mesék több szinten és csatornán lépnek kapcsolatba a gyerekekkel, ezért komplex fejlesztési tesznek lehetővé. A versek és dalok beépítése a fejlesztésbe szintén nem öncélú. Egyaránt fejlesztik a szókincset, ritmusérzéket, felhasználhatók a figyelem, a finommotorika fejlesztésére. Mozgással kombinálva pedig, ismét egy több területet érintő, komplex fejlesztés érhető él.  Az agy különböző területeit érintő munka, illetve a területek kapcsolatának, együttes munkájának elősegítése, a tanulási képességek alapozását is jelenti.

Kapcsolat

Kovács Judit fejlesztőpedagógus, tanító

Tel: 06 20 233-2040

Email: judit.gyerekekhaza@gmail.com