A szülői minta hatása párkapcsolatunkra.

Sokszor nem is vesszük észre, hogy szerepeket cserélünk, és a párunkat hibáztatjuk érte, ha nem élhetjük meg nőiségünket, vagy nem érezzük igazán férfiasnak magunkat.

Ennek több oka lehet. Sokszor nem is a párkapcsolatban keresendő közvetlenül ez az elsődleges ok, attól függetlenül, hogy maga a probléma ott fog jelentkezni.

Ilyen ok lehet, hogy a szülői mintáink szerint élünk. Például ha egy erős, diktatórikus, édesanya, egy ráhagyó, családfői szerepét nem felvállaló apa mellett nőttünk fel.

Sokszor felismerjük ezt, és változtatni akarunk a szülői mintán, de nagyon nehéz, mert nincs más példánk, így nem is tudunk a problémás helyzetekre más megoldást, automatikusan az egyetlen ismert megoldási módszerhez nyúlunk vissza. Ekkor érezhetjük leginkább, hogy „Olyan vagy mint anyád/apád!”

Az ilyen esetekre nem az a megoldás, hogy elkezdjük okolni a szüleinket, hogy miattuk nem tudjuk megoldani a jelen problémáit, miattuk nem éljük meg boldogan a párkapcsolat adta összetartozást.

Ha felismertük, de nem tudunk túllépni rajta, segíthetnek egyéb terápiás módszerek (pszichoterápia, családállítás), hogy, megértsük, elengedjük, és megbocsássuk szüleink hibáit.

Ha ez sikerült már könnyedén dolgozhatunk azon, hogy kialakítsuk párunkkal a csak nekünk megfelelő megoldási módokat, hogy kiteljesedhessünk mellette, és ne kelljen külső megerősítéseket keresnünk valódi nőiségünk illetve férfiasságunk megéléséhez.

K.O.