Hogyan válasszunk?

Tisztában kell vele lennünk, hogy sokan még rácsodálkozunk a szóra, hogy coach. Kiről van szó? Ki a coach?

A coach egy olyan tanácsadó, akár a magán akár az üzleti életben, aki nem konkrét tanácsaival, hanem kérdéseivel, példáival vezeti rá ügyfelét a saját megoldására.

Miért van rá szükség? Miért kell a coach képzés?

Mert a coach, olyan segítő személy, akinek nem csak önismerete, hanem emberismerete, kommunikációs technikája, is fejlett, az üzleti élet vagy más területek (life, gasztro, párkapcsolat stb) szakértője. A képzéseken elsősorban ezen területek fejlesztése, hiányzó kompetenciák elsajátítása, technikák tanulása folyik.

Mert azok a vezetők akik coachokat fogadnak alkalmazottaik mellé, bizalmat szavaznak nekik, hogy megérdemlik a segítő szolgáltatást. A coacholt személy büszke lesz rá, hogy van lehetősége fejlődni, hogy van mellette valaki, aki segíti őt ebben.

Azért mert ez egy rohamosan terjedő szakma, és már nyugaton hétköznapi dolog, hogy az emberek coachoz járnak, hogy elakadásaikon sikeresen átjussanak, hogy problémáikat egy új nézőpontból is meglássák, erőforrásaikat felismerjék, kihasználják, így megoldva a nehézségeket.

Mert divat coachoz járni!

Hogyan válasszunk képzést?

Mindenekelőtt tájékozódjunk az oktatókról. Végzettségük tapasztalatuk, személyiségük alapján hitelesnek, szimpatikusnak találjuk e őket. A coach és a tréner is saját maga eszköze. Így nagyon fontos, hogy személye számunkra elfogadható legyen.

Mindenképpen ellenőrizzük le, hogy ahol akkreditációt emlegetnek, ez valóban létezik e. A legnagyobb nevű cégeknél is találkozunk hamis engedélyszámmal, már régen lejárt akkreditációval.

Sajnos itt is igaz a mondás, hogy „olcsó húsnak híg a leve”, amikor túl olcsónak találjuk a képzést akkor a minőségen is látszik a hiányosság. Találkoztam olyan képzéssel ahol a hallgatók nem is találkoztak coachcsal a coach képzésük alatt!

A túl drága képzések sokszor a nagy nevekre apellálnak. A kiégett oktatók, akiknek a képzés már csak egy pénzszerzési lehetőség, lehet szakmailag (elsősorban a business coaching területén) jók, de ezt nem biztos, hogy mint tanárok is elmondhatják magukról.

Nem mellékes, hogy helyileg hol van, hiszen a nem rövid képzések árát növelheti még az utazás és a szállás költsége is.

Nem könnyű, a választás, mert a piacon rengeteg képzést hirdetnek, és nagyon nagyot lehet egy rosszul választott iskolával csalódni.

Sikeres képzés választást kívánok.

K.O.